Bemærkning om EuPhO 2024 og IPhO 2024

IPhO 2024 er planlagt til at finde sted 21.-29. juli 2024 i Isfahan, Iran. I øjeblikket fraråder udenrigsministeriet al rejse til Iran, og det vil derfor ikke være muligt at sende et dansk hold til Iran, hvis IPhO 2024 udelukkende bliver med fysisk deltagelse. Til gengæld vil der være danske deltagelse ved den europæiske fysikolympiade, EuPhO, der finder sted i Kutaisi, Georgien 19.-24. juli 2024. EuPhO, der gennemføres efter næsten samme regler som IPhO, havde ved Ved den 7. EuPhO (2023) i Hannover, Tyskland, 38 deltagende lande.

En bronzemedalje og to hædrende omtaler (HM) til Danmark ved IPhO 2023

Ved Den internationale fysikolympiade IPhO 2023 i Tokyo, Japan opnåede Arved Schomerus en bronzemedalje. Benjamin Olander Rasmussen og Ludvig Steen Witschel opnåedede hædrende omtaler (HM. honorable mentions).


Det danske hold ved IPhO i Japan: Fra venstre: Alba Holmberg (Støvring Gymnasium), Arved Schomerus (Odense Katedralskole), Ludvig Steen Witschel (HTX Holstebro), Benjamin Olander Rasmussen (Bagsværd Gymnasium) og Oliver Haubro Hvam (Odense Katedralskole).

Fem hædrende omtaler (HM) til Danmark ved IPhO 2022

Ved Den internationale fysikolympiade IPhO 2022, der blev arrangeret af Schweiz og fysisk fandt sted i Hamburg, Tyskland, opnåede de fem danske deltagere hver en HM (Honorable Mention). Tre af deltagerne var endda ret tæt på bronzemedaljer.


De fem danske deltagere (fra venstre): Toke, Hritik, Kasper, Johan og Arved.

Det danske hold til IPhO 2022, Schweiz/Tyskland

IPhO 2022 arrangeres af Schweiz. Det danske hold deltager i Hamburg, Tyskland sammen med det tyske, estiske, slovenske og tjekkiske hold. Det danske hold består i år af: Kasper Svejgård Nielsen (Rybners Gymnasium), Toke Amandus Lund Arnfelt (Slotshavens Gymnasium), Arved Schomerus (Odense Katedralskole), Hritik Roy Chowdhury (Birkerød Gymnasium og IB), Johan Posselt Mikkelsen (Mulernes Legatskole)

Det danske hold til IPhO 2021, Litauen

Det danske hold består i år af: Alfred August Grubert (Falkonergårdens Gymnasium), Sebastian Hviid-Mahon (Aurehøj Gymnasium), Sebastian Plank Aagaard (Espergærde Gymnasium) og Thorbjørn Clausen (H.C. Ørsted Gymnasium)

Den internationale fysikolympiade IPhO 2021, arrangeret af Litauen, afholdes i år pga. Covid-19 for alle de 76 deltagende lande i en online version, hvor de eksperimentelle og teoretiske prøver udføres lokalt. I Danmark foregår IPhO 2021 derfor på Adgangskursus, DTU i dagene 16.-24. Juli 2021.


De danske vindere 2021. Fra venstre: Sebastian Hviid-Mahon, Sebastian Plank Aagaard, Thorbjørn Clausen, Alfred August Grubert

Vinderne af Den Danske Fysikolympiade 2019-20

De fem danske vindere, fra venstre: Cairui Duan (Aarhus Katedralskole), Thorbjørn Clausen (H.C. Ørsted Gymnasium), David Ture B. Johansen (Sukkertoppen Gymnasium), Anne Sofie Darket (Birkerød Gymnasium) og Juliane B. Budde (Gl. Hellerup Gymnasium).

Fysik har ord for at være et "drengefag", og pigerne udgør et lille mindretal ved de Internationale Fysikolympiader. Men i år er der flere piger end drenge, der er nået til tops i den danske del af konkurrencen

Den Internationale Fysikolympiade er den absolut mest prestigefyldte konkurrence i fysik for unge under 20 år. Over 85 lande deltager hvert år med et hold på fem deltagere. Danmark har deltaget i olympiaden hvert år siden 1996. Det danske hold har typisk bestået af fem drenge, og i nogle få år af fire drenge og én pige. Det er derfor sensationelt, at det danske vinderhold i år har et flertal af piger. De fem danske vindere skulle have udgjort det danske landshold ved den Internationale Fysikolympiade i Vilnius, Litauen. Denne begivenhed er desværre aflyst i år på grund af pandemien.

Vinderne har gennemgået en lang udtagelsesproces, der startede i efteråret med en landsprøve for alle interesserede gymnasieelever. Over 900 unge deltog. Efter nye prøver på Niels Bohr Institutet fortsatte de 12 bedste til yderligere træning i mere avancerede emner. De fem vindere blev fundet ved en udtagelsesprøve i maj. I juni måned blev de hyldet og fik overrakt præmier og diplomer. De modtog også undervisning, så de nu kan siges at være nået frem til et internationalt niveau.

4 hædrende omtaler ved IPhO 2019 i Tel Aviv

Ved den internationale fysikolympiade IPhO 2019 blev det i år ikke til medaljer, men dog opnåede hele 4 deltagere fra det danske hold hædrende omtaler ("honorable mentions").

På billedet ses fra venstre:
Honghao Liu, Gl. Hellerup Gymnasium (hædrende omtale)
Bjarke Ertbjerg Rasmussen, Odense Katedralskole (hædrende omtale)
David Ture Borup Johansen, NEXT Sukkertoppen Gymnasium (hædrende omtale)
Kasper Jørgensen, Kolding Gymnasium
Morten Lindholt Pahus, Rødkilde Gymnasium (hædrende omtale)

De danske ledere, der deltog i IPhO 2018 var Jens Ulrik Lefmann, Michael Brix Pedersen, Lasse Harboe Wolff og Sebastian Tim Holdum.

Det danske hold til den 50. Internationale Fysikolympiade, Tel Aviv

Det danske hold, der deltager ved IPhO 50 d. 7.-15. juli 2019 i Tel Aviv, Israel er:

Morten Lindholt Pahus, Rødkilde Gymnasium
Honghao Liu, Gl. Hellerup Gymnasium
Kasper Jørgensen, Kolding Gymnasium
David Ture Borup Johansen, Sukkertoppen Gymnasium HTX
Bjarke Ertbjerg Rasmussen, Odense Katedralskole

2/8: 2 sølvmedaljer og 1 bronzemedalje ved IPhO 2018 i Lissabon.

Fremragende fysikolympiaderesultat i Portugal!

Ved den netop afsluttede internationale fysikolympiade i Lissabon i Portugal vandt det danske hold to sølvmedaljer og en bronzemedalje. Danmark blev klart bedste nordiske land og var på niveau med store lande som fx Tyskland og Storbritannien.

De fem danske deltagere ved den internationale fysikolympiade i Lissabon (fra venstre mod højre):
Rasmus Bruhn Nielsen, Alssundgymnasiet (bronzemedalje)
Oscar Emil Sommer, Rysensteen Gymnasium (sølvmedalje)
Kasper Schouborg Nielsen, Aarhus Katedralskole
Lasse Harboe Wolff, Birkerød Gymnasium (sølvmedalje)
Robert Garbrecht Larsen, Sukkertoppen Gymnasium

Ved årets fysikolympiade skulle deltagerne bl.a. løse opgaver om gravitationsbølger fra sorte huller og om behandling af cancerceller ved hjælp af nanofysik. Det danske hold er netop kommet tilbage til Danmark efter en spændende og sjov uge, og har ud over de flotte resultater også mange nye venskaber med dygtige unge fysikere fra andre lande med i bagagen.

Lederne for det danske hold i Portugal var Jens Ulrik Lefmann, Michael Brix Pedersen og Asbjørn Lauritsen.